Tuberculoza și rușinea de a o fi contractat

În fiecare an, de 24 martie – Ziua Mondială de Luptă împotriva tuberculozei, asociațiile de pacienți, profesioniștii, persoanele publice trag un semnal de alarmă asupra nevoii de a lupta cu această boală gravă infecțioasă. Și totuși România rămâne în topul țărilor europene la numărul pacienților (aproximativ 13.000).

”Nu mi se poate întâmpla mie!” sau ”De unde aș fi putut eu să iau așa ceva?” sunt poate cele mai frecvente reacții în fața unui diagnostic de tuberculoză.

Boala nu face însă selecții, iar în fața ei suntem toți egali. E suficient să strănute cineva care are deja tuberculoză dar nu știe că are sau să vă stropească când vorbește. Respirarea aerului cu germeni vă poate contamina. Dacă în acel moment aveți o imunitate bună, puteți deveni doar purtători latenți și puteți dezvolta boala fie chiar și după mulți ani. În acel moment în care veți avea imunitatea scăzută.

Cu cât fiecare dintre noi este mai conștient de aceste lucruri, mai informat și nu privește această boală infecțioasă ca un stigmat, cu atât cresc șansele de a fi diagnosticat la timp.

Un diagnostic pus la timp salvează vieți!

Dacă atunci când aveți o tuse care nu mai trece (însoțită sau nu de alte semne precum febră, scădere în greutate, dureri în piept sau transpirație în cursul nopții) se impune vizita la medicul pneumolog.

Reacția frecventă de după diagnosticare și acum ce fac? Nu pot spune nimănui… Ce o sa fac la serviciu? Cum mi s-a întâmplat tocmai mie? poate fi rezolvată în timp cu ajutor de la familie, prieteni și un psiholog.

Mulți pacienți se confruntă cu problema reală că nu au din ce trăi pe parcursul celor 6 luni de tratament și atunci aleg să întrerupă cu urmări din cele mai grave.

În plus tratamentul nu este unul ușor de urmat, dă stări de rău care te fac să îți dorești să renunți. Această posibilitate nu există însă pentru pacienții cu tuberculoză.

Poate fiecare dintre noi ar trebui să simtă mai puțină rușine când se îmbolnăvește și mai puțină reținere și mai multă compasiune un coleg sau un cunoscut proaspăt diagnosticat.

Poate fiecare ar putea să găsească în interior puterea de a susține un apropia- pacient pe durata celor 6 luni de tratament, deloc ușoare (dacă nu chiar pentru 2 ani în cazul tuberculozei multidrug rezistente).

Împreună #ItsTimeToEndTB

 

Din 2000, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, 54 de milioane de vieți au fost salvate, iar morțile cauzate de tuberculoză s-au redus cu o treime. Totuși 10 milioane de persoane se îmbolnăvesc în fiecare an de tuberculoză și mulți nu au parte de semen vitale. În România se diagnostichează aproximativ 13.000 de pacienți din cei 50.000 din Uniunea Europeană.