Epidemie de rujeola, pe fondul scăderii acoperirii vaccinale

De la începutul anului și pana în prezent, au fost înregistrate un număr de 8020 cazuri de rujeola, pe fondul scăderii acoperiii vaccinale, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Sănătate Publica. S-au înregistrat și 8 decese, 3 în Brașov, 3 în București, unul în Giurgiu și unul în Mureș.

Dr. Odette Popovici, Institutul Național de Sanaatate Publica a atras atenția la o conferință pe tema hepatitelor virale ca acoperirea vaccinală scade galopant, doar 52% dintre copiii cu Varsta de un an fiind imunizați. La Varsta de 18 luni, acoperirea vaccinală înregistrată este de 75%, la 2 ani – 79% fata de 95%, cât este necesar. România înregistrează practic cel mai mare număr de cazuri de rujeola din Europa.

Potrivit datelor INSP, un număr de 6626 persoane dintre cazurile înregistrate nu au nicio doza de vaccin în istoric, 555 au doar unul, 219 au doua doze, iar în cazul a 555 persoane nu se cunoaște istoricul.

De remarcat și fapte ca printre cei îmbolnăviți se numără nu doar copiii, ci și Adulți. Un număr de 859 de cazuri din cele 8020 înregistrate sunt la persoane peste 20 de ani.

VaccinulRujeola-rubeola-parot- idita, ROR, cum este mai bine cunoscut se face în doua doze și oferă protecție toată viață dacă sunt făcute ambele doze, potrivit Ghidului de informare privind vaccinarea pacienților cronici, realizat de praf. dr. Doina Azoicai, Universitatea de Medicina și Farmacie „Gr.T. Popa” Iași.