Tratament nou pentru copiii cu diabet de tip 2

Federația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat Victoza (liraglutide) injectabil pentru pacienții de 10 ani sau mai mari cu diabet de tip 2. Este primul tratament fără insulină aprobat pentru tratamentul diabetului de tip 2 la pacienți copii aprobat din 2000. Victoza a fost aprobat pentru tratamentul pacienților adulți cu diabet de tip 2 din 2010.

”Tratamentul a arătat că îmbunătățește controlul zahrului din sânge la copii cu diabet de tip 2. Extinderea indicației aduce o nouă variantă de tratament în vreme de tot mai mulți copii sunt diagnosticați cu această boală”, a declarat dr. Lisa Yanoff, director al Diviziie de Produse pentru Metabolism și Endocrinologie din cadrul FDA.

Diabetul de tip 2 este cea mai comună formă de diabet care apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină pentru a menține nivelul zahărului din sânge. Deși se știe că prevalența diabetului de tip 2 este mai mare la pacienții peste 45 de ani, totuși prevalența în rândul pacienților tineri a crescut dramatic în ultimii ani. În SUA, de exemplu, apar în fiecare an 5000 de noi cazuri anual de diabet de tip 2 la pacienți sub 20 de ani.

Victoza îmbunătățește nivelul zahărului în sânge, încetinește digestia, prevenind ca ficatul să producă prea multă glucoză și ajută pancreasul să producă insulina de care are nevoie. Victoza nu este un substitut pentru insulină și nu are indicații pentru pacienți cu diabet de tip 1.

Eficacitatea noului tratament a fost studiată într-un trial cu 134 de pacienți pediatrici de 10 ani sau mai mari vreme de 26 de săptămâni.