Studiu: pierderea în greutate legată de dispariția diabetului de tip 2 la unii pacienți

Pentru anumite persoane cu diabet de tip 2, pierderea unor kilograme în plus și controlul greutății poate fi soluția pentru controlarea diabetului de tip 2 și scăderea riscului de a avea alte probleme de inimă, arată o serie de studii recente.

Studii realizate de specialiști din Universitatea Newscastle din Marea Britanie din 2011 și publicate în jurnalul The Lancet au examinat motivele pentru care scăderea substanțială în greutate la anumiți pacienți produce remisia diabetului de tip 2, în care majoritatea semnelor diabetului dispar.

”Diabetul de tip 2 a fost mult timp privit ca fiind o boală pe durată vieții și progresiv. Studiul a arătat cum poate fi diabetul de tip 2 reversibil”, a declarat dr. Roy Taylor, unul dintre autorii studiului, directorul Centrului de Rezonanță Magnetică din Newcastle.

Folosind teste metabolice scanări speciale, echipa dr. Taylor a observat că nivelul de grăsime din sânge, pancreas și ficat era anormal de mare la persoanele cu diabet de tip 2. Dar, după intrarea într-un program de slăbire, toți participanți și-au micșorat și nivelul grăsimii.

”Reducerea greutății din pancreas a fost urmată de întoarcerea celulelor care produc insulină la normal la acele persoane, devenind practic libere de diabet”, a spus Taylor.

În acest studiu, 46% din 149 de persoane cu diabet de tip 2 care au intrat în programul de pierdere de greutate au obținut remisia.

Pentru a pierde din greutate, participanții cu consumat aproximativ 825 calori pe zi în mâncare în formă lichidă timp de 3 până la 5 luni. 86% din persoane au slăbit mai mult de 33 kg, 57% au slăbit între 22 și 33 kg și au obținut remisia.

16 participanți nu au intrat în remisie și au continuat să aibă diabet. Echipa de medici a observat că persoanele care nu au reușit să restarteze producția de insulină aveau diabet de mai mult timp. Cei care aveau diabet de mai mult de 4 ani nu au putut să intre în remisie, cei cu mai puțin de 3 ani au putut.

”Diabetul de tip 2 este reversibil prin slăbire dacă pierderea în greutate începe cât mai devremee”, a spus Taylor.