Semne ale deficienței de vitamina D

Vitamina DVitamina D este una extrem de importantă pentru buna funcționare a organismului. Vitamina D funcționează ca un hormon și fiecare celulă are un receptor pentru ea. Corpul o produce atunci când este expus la soare. Anumite alimente, precum peștele gras sunt bogate în vitamina D, însă este dificul să luăm întreaga cantitate necesară doar din dietă.

Deficiența de vitamina D este foarte comună. SE estimează că aproximativ 1 milion de oameni din întreaga lume au un nivel prea scăzut de vitamina D în sânge. În SUA s-a făcut un studiu în 2011 și 46% din adulți aveau deficit de vitamina D.

Cei mai comuni factori de risc în cazul deficienței de vitamina D:

  • Pielea închisă la culoare
  • Vârsta înaintată
  • Kilogramele în plus sau obezitatea
  • Dacă nu mâncați suficient pește
  • Cei care locuiesc cât mai departe de ecuador și au puțin soare
  • Folosirea cremei de soare afara
  • Statul în interior

Persoanele care locuiesc în aproape de ecuador și sunt expuși la soare în care mașină au cel mai mic risc de a nu avea suficientă vitamina D.

Cele mai multe persoane nu realizează că au o deficiență, simptomele sunt în general subtile. De multe ori, nu se recunosc ușor pentru că nu au mari semnale negative asupra calitații vieții.

Iată care sunt cele mai importante 8 semne și simptome ale deficienței de vitamina D

1. Vă îmbolnăviți des

Unul dintre cele mai importante roluri ale vitaminei D este de a menține sistemul imun puternic și capabil să lupte cu virușii și bacteriile care cauzează boli.

Dacă vă îmbolnăviți des, în special cu răceli, factorul care contribuie este nivelul scăzut de vitamina D. Câteva studii au arătat că luarea unor suplimente de vitamina D în dosaj de 4000 unități zilnic poate reduce riscul unor infecții.

Oboseala

Oboseala poate avea mai multe cauze, iar deficiența de vitamina D poate fi una dintre ele. Din păcate, de multe ori aceasta cauză este trecută cu vederea.
Într-un caz al unei femei care se plângea de oboseală cronică și dureri de cap, s-a descoperit că avea un nivel extrem de scăzut de vitamina D.
Potrivit unui studiu care a analizat nivelul vitamine D la femei mai mic de 20 ng/mp sau 21-29 ng este mult mai posibil să se plângă de dureri de cap decât dacă nivelul este mai mare de 30 ng/nl.

Alt studiu observațional în cazul asistentelor medicale a descoperit o legătură directă între nivelul vitaminei D și oboseala raportată. Studiul a arătat că 89% din asistente erau deficiente.

Durerea de spate

Depresia

O stare de spirit depresivă poate fi un semn de deficiență D.

Au fost realizate studii, care au legat deficiența de vitamina D de depresie, mai ales la adulții în vârstă. Un alt studiu a arătat că după ce le-a fost administrată vitamina D, s-a îmbunătățit starea celor care prezentau depresie.

Răni care se vindecă greu

Vindecarea prea înceată a unor răni după răniri sau operații chirurgicale poate fi un semn că nivelul vitaminei D este prea scăzut. Nivelul ridicat al vitaminei D produce anumite componente care sunt cruciale pentru formarea unei pieli noi.

Totodată, vitamina D are un rol important în controlarea inflamației și în lupta cu infecția, importantă pentru o vindecare bună.

Pierderea osoasă

Vitamina D joacă un rol crucial în absorbția de calciu. Multe persoane în vârstă cu pierderi osoase trebuie să ia mai mult calciu. Totuși, ei probabil au și o deficiență de vitamina D.

Într-un studiu realizate pe 1100 femei la menopauză a demonstrat o legătură strânsă între nivelul de vitamina D și densitatea oaselor

Pierderea părului

Cel mai adesea, pierderea părului este atribuită stresului. Totuși, căderea părului poate fi și rezultatul unor boli sau a unor deficiențe de nutrienți. La femei, căderea părului este legată de nivelul scăzut de vitamina D.

Dureri musculare

Există dovezi că deficiența de vitamina D poate cauza dureri musculare la copii și adulți. Un studiu realizat, a arătat că 71% cu dureri cronice musculare, aveau deficiență de vitamina D.

Concluzia este că deficiența de vitamina D este foarte comună și multe persoane nu sunt conștiente de acest lucru. Dacă aveți vreo susipiciune că aveți un nivel scăzut de vitamina D, trebuie să vorbiți cu medicul și să verificați nivelul. Vestea bună este că această deficiență poate fi remediată foarte ușor.