Recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății: copii să se joace mai mult, să se uite mai puțin în ecrane

ATENȚIE părinți! Copiilor le plac telefoanele, tabletele, laptopurile. S-ar putea uita zile la rând și juca. Toată lumea spune că nu este sănătos, însă puțini schimbă acest obicei. Acum însă a intervenit și Organizația Mondială a Sănătății, ai cărei experți au cercetat comportamentul copiilor și au realizat un ghid de recomandări pentru părinți. Recomandările sunt categorice: mai multă mișcare și mai puțin privit in ecrane. Recomandările sunt practice și pe grupe de vârstă.

Organizația Mondială a Sănătății a elaborat un ghid pentru activitatea fizică, comportament sedentar și somn pentru copiii sub 5 ani.

Copiii sub 5 ani trebuie să petreacă mai puțin timp în fața ecranelor sau stând jos. O activitate fizică susținută aduce un somn de calitate de care au nevoie pentru a crește sănătoși.

Noul ghid a fost elaborat de experți OMS. Ei au evaluat efectele asupra copilului mic al unui somn nepotrivit, precum și asupra timpului petrecut uitându-se la ecrane în scaun. Totodată, ei au evaluat evidențele beneficiilor pe care le aduce un nivel de activitate fizică ridicat.

”Îmbunătățirea activității fizice, reducerea sedentariatului și asigurarea calității somnului la copii mic va duce la o stare fizică, mentală mult mai bună și va preveni obezitatea asociată cu multe boli mai târziu în viață”, a declarat dr. Fiona Bull, manager de programe pentru supravegerea populației bazată pe prevenție a bolilor netransmisibile” din cadrul OMS.

Neîndeplinirea recomandărilor pentru mișcare fizică este responsabilă pentru mai mult de 5 milioane de morți pe Glob în fiecare an la toate categoriile de vârstă. În prezent, peste 23% din asdulți și 80% din adolescenți nu sunt suficient de activi fizici. Dacă obiceiurile legate de mișcare fizică, comportament sedentar și obiceiuri legate de somn se stabilesc devreme în copilărie, acestea se vor menține în copilărie, adolescență și perioada de maturitate.

”Ceea ce trebuie să facem este să readucem joaca copiilor”, spune dr. Juana Willumsen din cadrul Departamentului pentru obezitate la copii și activitate fizică din cadrul OMS.

Înlocuirea perioadelor lungi și sedentare, în care copilul stă jos în fața unui ecran cu joaca în aer liber, va aduce un somn suficient și de calitate copilului. Totuși, un timp sedentar dar de calitate, cum ar fi cititul, povestirile, cântatul sau rezolvarea unor puzzle-uri, este foarte important pentru dezvoltarea intelectuală a copilului.

Recomandări pe vârste

Copii sub 1 an:

  • Să fie activi fizic de mai multe ori pe zi, mai ales în jocuri realizate pe podea (cei care sunt deja mobili)
  • Să nu fie imobilizați mai mult de 1 oră odată (în cărucior, ham, etc). Ecranele nu sunt recomandate.
  • Durata somnului să fie de 14-17 ore (0-3 luni),12-16 ore (4-11 luni) pe zi.

Copii între 1 și 2 ani:

  • Să petreacă cel puțin 180 minute pe zi într-o varietate de activități fizice de orice intensitate;
  • Să nu fie imobilizați mai mult de o oră odată. Pentru cei de 1 ani, ecranul nu este recomandat, pentru cei de 2 ani să nu fie mai mult de o oră, mai puțin este mai bine.
  • Durata somnului să fie de 11-14 ore

Copii între 3 și 4 ani

  • Să petreacă cel puțin 180 minute în activități fizice diverse de intensități diferite și cel puțin 60 minute în activități de la moderat la intens;
  • Să nu fie imobilizați mai mult de o oră odată (cărucior, etc.) sau să stea perioade foarte lungi de timp. Uitatul la ecrane nu etse recomandat mai mult de o oră pe zi.
  • Durata somnului să fie de 10-13 ore.