Tipul 2 de diabet necesită un management al bolii foarte atent cu verificarea glicemiei și respectarea programărilor la medic. Diabetul de tip 2 aduce riscul unor complicații, precum boli cardiovasculare, tensiune înaltă sau probleme cu picioarele. De aceea, este important de avut grijă pentru ca riscul de complicații să fie cât mai mic prin colaborarea cu medicul și stabilirea unui plan de tratament potrivit. Menținerea nivelului normal de zahăr din sânge este aspectul cel mai important pentru a reduce riscul de complicații.Încercarea de a avea obiceiuri de viață sănătoară poate face de multe ori diferența. Dacă vă este foarte greu să vă schimbați stilul de viață, să slăbiți, să renunțați la fumat, să mâncați sănătos, să faceți mai multă mișcare, este important să vorbiți cu medicul pentru a vă ghida să vă concentrați pe cele mai importante schimbări.Iată care sunt cele mai frecvente complicații și ce trebuie făcut pentru a micșora riscul.

  1. Boli cardiovasculare

Pacienții cu diabet de tip 2 au risc mai crescut de a dezvolta boli cardiovasculare. În România, mortalitatea prin boli cardiovasculare este numărul 1 ca și cauză de deces.

De aceea, este important să fie monitorizați factorii de risc: presiune a sângelui ridicată, colesterol ridicat, lipsa activității fizice, dietă nesănătoasă, fumatul, kilograme în plus sau chiar obezitate, consumul a prea mult alcol.

Dacă nu sunt monitorizați, acești factori cresc șansele de a dezvolta o boală de inimă. Cea mai bună cale de a menținere a sănătății inimii este mișcarea și o dietă sănătoasă. Totodată, pentru tensiunea ridicată sau colesterol crescut, există medicație și trebuie să discutați cu medicul dvs.

2. Accident vascular cerebral

Persoanele cu diabet de tip 2 au un risc de 1,5 ori mai mare decât cei care nu au diabet, potrivit datelor Asociației Americane a Diabetologilor.

Dacă aveți diabet de tip 2, este util să știți care sunt semnele accidentului vascular cerebral pentru a putea reacționa foarte devreme:amorțeală pe o parte, confuzie, durere de cap, dificultăți de vorbire, probleme cu vederea. Dacă aveți unul din aceste semne, trebuie să mergeți urgent la spital. Este foarte importan ca accidentul vascular cerebral să fie detectat cât mai devreme pentru a produce cât mai puține daune creierului.

3. Boli de rinichi

Bolile de rinichi sunt o altă complicație care afectează persoane cu diabet de tip 2. Acest lucru se întâmplă datorită legăturii dintre zahărul din sânge (numită și glucoză a sângelui) și rinichi. Când nivelul glucozei este prea ridicat, rinichii se luptă să filtreze sângele și vasele de sânge, iar în acest proces, se deteriorează.
Simtomele bolii de rinichi includ acumularea de lichid în corp, slăbiciune, greață, pierderea somnului și probleme de concentrare. Aceste simtome, de cele mai multe ori apar doar atunci când rinichii sunt serios afectați.
Menținerea nivelului optim de zahăr din organism scade riscul unor boli de rinichi.
4. Presiune ridicată a sângelui
Aproximativ 2 din 3 persoane cu diabet de tip 2 raportează că au probleme cu presiunea sângelui și iau medicamente pentru scăderea ei. Netratată, presiunea sângelui crește riscul de infarct, accident vascular cerebral, probelemde vedere și probleme ale rinichilor.

Vizitele regulate la medic ajută la o bună monitorizare atât a diabetului de tip 2, cât și a presiunii sângelui.

Pentru scăderea presiunii sângelui, este indicat ca pacientul să aibă o greutate potrivită și să slăbească dacă este necesar, să facă mișcare și să reducă stresul.

5. Probleme ale ochilor

Persoanele cu diabet de tip 2 au un risc ridicat de a dezvolta boli ale ochilor, precum cataractă sau glaucom. Altă posibilă complicație este retinopatia, care se instalează când nivelul de zahăr din sânge este foarte ridicat și cauzează deteriorări ale vaselor de sânge ale retinei. Dacă nu este tratată, retinopatia poate cauza pierderea completă a vederii.

În prezent, există tratamente ale retinopatiei care previn orbirea, însă cel mai indicat este monitorizarea nivelului de zahăr din sânge pentru a preveni astfel de complicații.

6.Probleme ale piciorului

Diabetul de tip 2 crește riscul unor probleme ale picioarelor, cum este neuropatia.

Neuropatia cauzează senzații în picioare, precum gâdilatul, arsurile. Totodată, neuropatie descrește abilitatea de a simți durerea, căldura, frigul. În schimb, crește riscul persoanei de a se răni și a dezvolta infecții. În cazuri avansate, poate produce inclusiv deformarea piciorului.