Nou dispozitiv care ajută plămânii în vederea transplantului

Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente – FDA a anunțat aprobarea unui dispozitiv, care poate susține temporar ventilarea și oxigenarea plămânilor, considerați inițial ca fiind inacceptabili pentru transplant. Dispozitivul permite echipei de transplant să realizeze o mai bună evașiare a funcționării plămânilor pentru a stabili dacă sunt viabili pentru transplant.

Transplantul de plămâni rămâne singură opțiune de salvare a vieții pentru pacienții cu boli de plămâni în stare terminală, însă mulți pacienți trebuie să aștepte ca să îndeplinească condițiile de transplant. În medie, doar 15% din plămânii recoltați de la persoane aflate în moarte cerebrală sunt potriviți pentru transplant.

Dispozitivul funcționează permițând creșterea calității plămânilor, care inițial erau sub standarde, să îndeplinească criteriile de transplant (ventilare, oxigenare și menținere la temperatura normală a corpului pentru aproximativ 5 ore). Aceste 5 ore oferă chirurgilor oportunitatea de a transplanta anumiți plămâni, care inițial erau considerați nepotriviți. Dispozitivul constă înntr-o perfuzie cu componente mecanice și electrice care ventilează, oxigenează și perfuzează plămânii cu o soluție.

Dispozitivul a fost evaluat în cadrul unui studiu ce a implicat un set de 332 donatori de plâmâni.