Concursuri regionale pentru ocuparea posturilor de medici, asistenți medicali și farmaciști

Ministerul Sănătății a pus în transparență decizională un proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății care propune organizarea unor concursuri în centre regionale pentru ocuparea posturilor de medici, farmaciști, asistenți medicali, moașe și asistenți medicali generaliști din spitale.

Modificările sunt justificate de necesitatea personalului de specialitate medico-sanitar respectiv medici, asistenți medicali și farmaciști, bine pregătiți și cu experiență profesională este o realitate care își pune amprenta asupra sistemului public sanitar. Acest context conduce la dificultăți în ceea ce privește activitatea desfășurată în unitățile sanitare publice.

”Pentru stoparea exodului medicilor, asistenților și farmaciștilor către alte țări se impune cu necesitate adoptarea de măsuri astfel încât organizarea concursului pentru ocuparea posturilor de medici, farmaciști, asistenți medicali, moașe și asistenți medicali generaliști din unităţile sanitare publice cu paturi din rețeaua Ministerului Sănătății și a autorităților administrației publice locale precum și din cadrul direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București să se organizeze de Ministerul Sănătății în baza unei metodologii”, se arată în justificarea proiectului..

Această măsură asigură ocuparea posturilor la nivel național prin derularea concursului în centre regionale asigurându-se eficient în acest mod ocuparea posturilor pentru toate unitățile sanitare care înregistrează posturi vacante și neocupate. Acest demers se impune, întrucât în prezent acest proces de organizare a concursului pentru ocuparea posturilor vacante se desfășoară la nivelul fiecărei unități sanitare cu personalitate juridică.