Bolile cardiovasculare, sau mai popular bolile inimii, afectează de până la 4 ori mai multe persoane care trăiesc cu diabet decât persoanele fărădiabet.

Cercetările recente au descoperit tot mai multe despre cauzele care leagă bolile cardiovasculare de diabet și cum pot fi prevenite. De aceea, este util să deosebiți realitatea de mituri în aceste două boli.

Mit: Persoanele cu boli de inimă trebuie să evite exercițiile

Este indicat să fiți activi și să faceți mișcare, cu excepția cazurilor particulare în care medicii recomandă altceva. Pentru multe persoane care au și diabet și boli cardiovasculare, un stil de viață sedentar poate duce la complicații, cum sunt infarctul sau accidentul vascular cerebral.

Participarea la exerciții fizice moderate, cum sunt mersul pe jos sau dansul ajută la îmbunătățirea circulației sângelului și întărește mușchii inimii. În plus, dă și o stare de bine.

Mit: Doar persoanele supraponderale fac diabet

Fapt: Bolile cardiovasculare afectează bărbații și femeile în mod egal

De-a lungul a mulți ani s-a crezut că bolile cardiovasculare afectează bărbații mai mult decât femeile. Totuși, cercetările arată că este principala cauză de deces și la femei. Datorită faptului că se crede că femeile sunt mai puțin expuse la boli cardiovasculare, au fost mai puțin examinate și monitorizate.

Factori comuni, cum sunt presiune sângelui, colesterolul ridicat, inactivitatea, obezitatea și fumatul sunt valabili și la bărbați și la femei, așa că fiecare poate lua măsuri pentru a scădea riscul.

Fapt: Poți dezvolta o boală cardiovasculară și dacă iei medicație pentru diabet

Deși, medicația pentru diabet vă ajută să scădeți presiunea zahărului în sânge, nu garantează că nu veți dezvolta o boală de inimă. Medicația pentru diabet ajută prevenirea complicațiilor în legătură cu vasele de sânge mai mici, cum sunt bolile de rinichi și neuropatia, dar are un efect mai mic asupra vaselor mari de sânge.

Chiar dacă luați medicație pentru diabet, este important să diminuați presiunea sângelului și colesterolul prin exerciții și dietă sănătoasă.

Mit: Dacă în familie există o istorie de boli cardiovasculare, nu poți face nimic să previi

Riscul este mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare dacă există cazuri în familie, dar acest lucru nu înseamnă că nu poți face nimic. Discutați cu medicul despre un plan care să vă mențină inima sănătoasă, care să includă un stil de viață sănătos, monitorizarea tensiunii, găsirea unei modalități de management mai bun al stresului, renunțarea la unele activități nesănătoase, precum fumatul sau băutul în exces.