119 cazuri noi de hepatită B în 2018. Intervențiile chirurgicale, stomatologice, manichiura, în topul cauzelor

În anul 2018 au fost diagnosticate 118 cazuri noi de hepatită virală acută și 1 un caz de hepatită virală cronică, potrivit datelor Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

Cele mai multe cazuri (28%) au fost înregistrate la grupa de vârstă 35-44 ani, ca și în anul precedent.

Din cele 2 cazuri înregistrate la copii cu vârsta sub 5 ani (față de 6 în anul precedent), 1 a avut vârsta sub 1 an, iar unul vârsta de 1 an.

Copilul cu vârsta sub 1 an (10 luni la data diagnosticului) era nevaccinat.

Cel de al doilea copil, în vârstă de 1 an și 6 luni, fusese vaccinat cu 3 doze, din care a doua întârziată cu o lună.

Categoriile de transmitere posibile pentru hepatita virală acută B, menționate cu frecvența cea mai mare, au fost cea nosocomială (25,4%). Dintre acestea manevrele stomalogice au fost cauză pentru 5.9% din cazuri, tratament injectabil în spital 6.8%, intervenții chirurgicale 7,6%. Un procent de 5,1% au fost înregistrate pe ceea ce se numește terapie non-ocupațională (adică bărbier, manichiură/pedichiură/tatuaj/piercing/acupunctură).

În ceea ce privește posibila transmitere nosocomială la cazurile de hepatită virală acută B, intervențiile chirurgicale au fost menționate cu frecvența cea mai ridicată (7,6% din totalul cazurilor de HVB acută), urmate de tratamentul injectabil în spital (6,8%). Este primul an în care manevrele stomatologice au fost surclasate de alte tipuri de intervenții/manopere realizate în unități sanitare.

La fel ca și în anul precedent, un număr de 8 cazuri de hepatită virală acută B sunt considerate de import, fiind menționată șederea în străinatate pe toată perioada de 2 săptămâni-6 luni anterioară debutului.

Hepatita B este o inflamare a ficatului produsă de infecția cu hepatită B virusul GBV. Hepatita B este una dintre cele mai virale hepatite, fiind transmisă prin fluidele corpului. Hepatita B poate fi acută (durând până la 6 luni) sau cronică (pe termen lung).

În lume, aproximativ 240 de milioane sunt infectați cronic cu HBV, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.