Ochii sunt organe complexe și au nevoie de diferite vitamine și nutrienți pentru a funcționa normal.

Condiții destul de întâlnite, cum sunt retinopatie diabetică, cataracta sau glaucomul pot avea un impact mare asupra ochilor.

Iată care sunt vitaminele și nutrienții care vă ajută să mențineți sănătatea ochilor:

Vitamina A

Joacă un rol crucial în menținerea unei cornei curate. Vitamina conține și rhodopină, o proteină care permite ochiului să vadă în condiții de vizibilitate redusă. Deficitul de vitamină A este rar întâlnit în țările dezvoltate, dar atunci când există poate provoca xeroftalmie, o boală progresivă a ochiului care produce orbirea de noapte. Dacă această deficință continuă, canalele lacrimale și ochiul se pot usca și pot duce la orbire.

Vitamina A poate proteja și împotriva unor condiții. S-au făcut studii care arată că vitamina A poate fi asociată cu un risc redus de cataractă.

De aceea, sunt recomandate alimente bogate în vitamina A, cum sunt cele verzi și suplimente.

Vitamina E

Multe probleme ale ochiului sunt asociate cu stresul oxidativ, care este un dezechilibru între oxidanți și radicalii liberi. Vitamina E este un antioxidant care ajută la protejarea acestor celule protejând ochiul.

S-au făcut studii care au arătat că o dietă bogată în vitamina E poate ajuta la prevenirea cataractei odată cu îmbătrânirea. O dietă bogată în vitamina E este recomandată (nuci, somon, avocado, legume verzi).

Vitamina C

Vitamina C este un puternic antioxidant care protejează ochiul. Și vitamina C descrește riscul de a face cataractă. Un studiu a arătat că luată constant, vitamina C scade riscul de cataractă cu 45%.

Citricele, brocoli conțin o cantitate mare de vitamina C.

Vitamina B6, B9 sau B12

Această combinație de vitamine poate duce la scăderea nivelului de homocisteină, o proteină din organism asociată cu inflamația.

Riboflavina 

Riboflavina sau vitamina B2 este un antioxidant care reduce stresul oxidativ în organism, inclusiv în ochi. Existența acestei vitamine în organism reduce semnificativ riscul de dezvoltare a cataractei.