Se vorbește mult despre comunicarea medic-pacient, despre cât de importantă este și că fiecare medic ar trebui să îi aloce puțin mai mult timp și ceva mai multă disponibilitate.
Un studiu a arătat însă că pacienții cu diabet, tratați de medici care aveau abilități slabe de comunicare, au revenit la medic în număr mai mic pentru a-și lua medicația.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 9377 de pacienți cu diabet, cu vârste între 30 și 75 ani. În vreme ce procentul medicilor care au obținut un scor slab cu privire la calitățile lor de comunicare cu 10%, a crescut rata unei slabe aderențe cu 0,9%, potrivit studiului realizat de Universitatea din California.
Pacienții care au avut medici cu un scor scăzut de implicare a pacienților în luarea deciziilor de înțelegere a problemelor legate de tratament și cu probleme de încredere au avut o aderență mai slabă decât cei care s-au bucurat de medici cu rate crescute.
Studiul a analizat asocierea între percepția medicului legată de comunicare și aderența prin revenirea la medic pentru o nouă prescripție.