Servicii integrate decontate pentru persoanele cu autism

Ministerul Sănătății, Ministerul Educației Naționale și Ministerul de Finanțe au semnat un protocol de colaborare pentru dezvoltarea unor programe destinate îmbunătățirii accesului persoanelor diagnosticate cu tulburări de spectru autist la servicii integrate de sănătate, sociale și de educație.

Protocolul își propune să asigure fiecărei persoane diagnosticată cu tulburare de spectru autist accesul săptămânal la 5 ore de terapie complementară actului medical, oferită de specialiști în psihoterapie și psihopedagogie specială.

Ministerul Sănătății va  înființa  un subprogram destinat persoanelor diagnosticate cu TSA, în cadrul Programului Național de Sănătate Mintală, în cadrul căruia vor fi acordate servicii integrate de sănătate  – evaluarea, diagnosticul și serviciile conexe actului medical.

De asemenea, vor fi organizate programe de instruire destinate cadrelor didactice, consilierilor școlari, asistenților sociali din sistemul educațional, în vederea identificării și facilitării intervențiilor în cadrul tulburărilor de spectru autist.

În același timp, subprogramul de educație parentală din cadrul Programului Național de Sănătate Mintală (PNSM), va fi dezvoltat în direcția sprijinirii părinților copiilor diagnosticați cu TSA, în vederea dezvoltării de abilități sociale pentru cei mici.

Activitățile derulate în cadrul PNSM au ca  obiectiv principal sprijinirea unei categorii de copii a căror viață este afectată de una dintre cele mai invalidante tulburări de sănătate mintală – copiii cu tulburări de spectru autist.

În cadrul PNSC,  au fost achiziționate  teste standardizate pentru diagnosticarea copiilor cu TSA. Testarea copiilor este realizată în  10 centre reprezentative din țară, de catre 146 de specialiști instruiți să utilizeze aceste teste, începând cu anul 2016.

Educația parentală este, de asemenea,  unul dintre obiectivele importante ale PNSC și măsură esențială de prevenție pentru asigurarea sănătății mintale a copiilor și adolescenților.