Semne ale deficienței de vitamina C

Vitamina C este un nutrient esențial care trebuie consumat în mod regulat pentru a preveni deficiența.

În vreme ce în țările dezvoltate deficiența de vitamina C este relativ rară datorită consumuluo de produse proaspete care conțin vitamina C, în altele există și afectează adulții. Deficiența de vitamina C afectează o persoană din 20.

Cele mai frecvente riscuri ale deficienței de vitamina C sunt o dietă săracă, alccolismul, anorexia, boli mentale severe, dializa.

Dezvoltarea unei deficiențe severe de vitamina C poate dura luni întregi. Iată câteva semne subtile de deficiență care pot fi monitorizate.

1. Piele aspră

Vitamina C joacă un rol cheie în producerea colagenului, a proteină în legătură directă cu țesuturi precum pielea, părul, oasele, vasele sângelui. Când nivelul vitaminei C este scăzut, o problemă a pielii cunoscută ca ketaroza pilaris se poate dezvolta. Aceasta se dezvoltă după 3-5 luni în care a existat deficiență de vitamina C.

Doar prezenșa acestui semn nu este suficientă pentru a diagnostica deficința.

2. Păr crescut într-o anumită formă

Deficiența de vitamina C poate cauza creșterea părului într-o formă ciudată datorată defectului din structura proteinei. Această problemă se rezolvă într-o lună de consum adecvat de vitamina C.

3. Piele uscată și deteriorată

Pielea sănătoasă conține o mare cantitate de vitamina C, mai ales în epidermă. Vitamina C păstrează pielea sănătoasă prin protejarea de către cauzele oxidative, cauzate de expunerea la factori poluanți, cum sunt țigările.

Totodată, promovează producția de colagen, păstrând pielea elastică și tânără.

Consumul unei cantități mai mari de vitamina C este asociată cu calitatea pielii, în vreme ce consumul scăzut este asociat cu riscul de a avea o piele uscată și ridată.

Pielea uscată este legată de deficiența de vitamina C, dar și de alți factori. Doar acest simptom nu este suficient pentru a diagnostica deficiența de vitamina C.

Vânătăile dobândite foarte ușor sunt adesea primul semn de deficiență de vitamina C ce trebuie investigat.

4. Răni care se vindecă greu

În vreme ce deficiența de vitamina C încetinește rata de formare a colagenului, poate cauza răni care se vindecă mai încet. În cazurile severe de deficiență a vitaminei D, rănile se pot redeschide.

5. Oase slabe

Deficiența de vitamina C poate afecta și sănătatea oaselor. În fapt, un nivel scăzut de vitamina C crește riscul de fractură și osteoporoză. Anumite studii au arătat că vitamina C joacă un rol esențial în formarea oaselor, deci defiența crește rate pierderii sănătății oaselor.

6. Gingii sângerânde și pierderea dinților

Gingiile roșii, sângerând sunt alt semn comun al deficienței de vitamina C. În cazuri de deficiență crescută se poate ajunge până la pierderea dinților.

7. Imunitate scăzută

Vitamina C se acumulează în anumite tipuri de celule pentru a le ajuta să combată infecția și să distrugă bolile cauzate de agenți patogeni. Deficiența de vitamina C este asociată cu o imunitate scăzută și un risc mai mare de infecții, inclusiv boli grave, precum pneumonia.

8. Oboseala și proasta dispoziție

Oboaseala și proasta dispoziție sunt cele mai timpurii semne ale deficienței de vitamina C. Aceastea apar chiar înainte să se formeze întreaga deficiență.

9. Creștere inexplicabilă în greutate

Vitamina C poate proteja împotriva obezității prin reglarea celulelor grase, reducerea hormonului de stre și diminuarea inflamațiilor. Cercetătorii au descoperit o legătură între nivelul scăzut de vitamina C din organism și excesul de grăsime.

Concluzie. Pentru a preveni deficiențade vitamina C este recomandat să consumați fructe și legume și să apelați la suplimente, atunci când nu este suficient. Din fericire, probleme cauzate de deficiența de vitamina C sunt reversibile atunci când nivelul este restaurat.