Posibile cauze ale sclerozei multiple și factori declanșatori

Scleroza multiplă este o boală neurologică progresivă care afectează sistemul nervos central.

De fiecare dată când faci un pas, clipești sau îți muți brațul, sistemul nervos central lucrează. Milioane de celule ale nervilor sau semnale în întreg corpul pentru a controla aceste procese și funcții. mișcare, senzație, memorie, cogniție, vorbire.

Celule nervoase comunică prin trimiterea unor semnale electrice. Nervii deteriorați cauzează simptome precum, mers și coordonare, slăbiciunea mușchilor, oboseală, probleme de vedere.

Scleroza multiplă afectează diferit fiecare persoană. Severitatea bolii și tipul simptomelor diferă de la o persoană la alta. Cauza exactă a sclerozei multiple este necunoscută. Totuși, cercetătorii cred că 4 factori joacă un rol important în dezvoltarea acestei boli.

Cauza 1 Sistemul imunitar

Scleroza multiplă este considerată o boală imunp mediată: problemele în funcționarea sistemului imun afectează sistemul nervos central. Cercetătorii știu că mielina estedirect afectată, însă nu știu exact care sunt factorii declanșatori ai sistemului imun care atacă mielina.

Cercetători care doresc să afle care sunt celulele imune responsabile pentru acest atac sunt în curs de realizare.

Cauza 2 Genetica

Se crede că există câteva gene care joacă un rol important în scleroză multiplă. Neșansa de a a dezvolta scleroza multoplă este puțin mai ridicat dacă aveți un părinte sau un frate cu această boală.

Dacă aveți o rudă cu SM, riscul de a dezvolta boala este cu 2,5 până la 5% mai ridicată. Șansa medie pentru o persoană de a dezvolta boala este de 0,1%.

Cercetătorii cred că persoanele cu scleroza multiplă sunt născute cu o susceptibilitate genetică de a reacționa la anumiți agenți din mediu. Un răspuns autoimun se declanșează atunci când întlânesc acești factori.