Potrivit unei cercetări noi, obiceiuri mai sănătoase în privința dietei ajută persoanele cu astm să își reducă simptomele și să aibă un mai bun control asupra bolii.
Cercetători de la Centrul de Cercetare în Epidemiologie și Nutriție din Paris a analizat date de la 34.776 adulți, care completaseră anterior un chestionar referitor la nutriție și la starea de sănătate. 28% dintre femei și 25% din bărbați au experimentat simptome de astm în ultimele 12 luni.
Pentru a determina cât de bine își controlează fiecare persoană astmul, cercetătorii au aplicat un chestionar pe o perioadă de patru săptămâno. Participanții au identificat frecvența simptimelor, impactul astmului în activitatea lor și nevoia lor de medicație de urgență.
Totodată, participanții au înregistrat ceea ce au mâncat, calitatea dietei potrivit unui scor de alimentație. Cel mai mare scor pentru diertă sănătoasă includea multe fructe și legume, precum și cereale integrale. Dietele bogate în carne, sare și zahăr au fost considerate mai puțin sănătoase.
Cercetătorii au descoperit că cea mai sănătoasă dietă a fost asociată cu 30% șanse mai scăzute mai bărbații să experimenteze simptomele de astm și 20% mai scăzute la femei. O dietă mai sănătoasă a fost asociată și cu controlul mai bun al simptomelor de astm: în cazul bărbaților cu 60% mai scăzute de a avea simptome de astm necontrolat, iar în cazul femeilor de 27%.
Cercetarea a fost publicată în Jurnalul European Respiratoriu și a fost primul care a examinat legătura dintre o dietă sănătoasă și simptomele și controlul astmului.
”Descoperirile noastre arată că o dietă bogată în fructe și legume și fibre scad semnificativ simptomele de astm”, a declarat Roland Andrianasolo, cercetător în cadrul Centrului de Cercetare în Epidemiologie și Nutriție din Paris.