Nu lăsa astmul să te țină în afara meciului! 7 mai – Ziua Internațională a Astmului

La Olimpiada din 1984, 67 din 597 din cei 597 atleti aveau astm. Dintre ei, 41 au câștigat medalii.

În România, aproximativ 6% din întreaga populație suferă de astm. Echivalentul a aproximativ 1.000.000 de persoane. La nivelul Uniunii Europene, numărul persoanelor cu astm bronșic ajunge la 30 milioane. Dintre aceștia aproape 20% suferă de astm sever.

Mulți dintre ei sunt copii și tineri.

De Ziua Internațională a Astmului, este de reținut că este important ca astmul să fie diagnosticat și ținut sub control.

Despre diagnosticare mai mult puteți citi aici

Cum se diagnostichează astmul? Ce semne nu trebuie ignorate

Cu un management efficient, boala poate fi ținută sub control.

E timpul să tratăm astmul diferit

Prima dată, Ziua Internațională a Astmului a fost celebrată în peste 35 de țări în anul 1998 . De atunci a devenit cea mai amplă mișcare de educație și conștientizare a astmului în lumea întreaga .

Anul 2019 aduce cu el o schimbare a unor principii de tratament fondate cu 50 de ani in urma, evidențind faptul că e timpul ca această boală să fie tratată diferit.

Noile recomandări GINA sunt centrate pe nevoile pacientului și pe importanța parteneriatului dintre medic-pacient în tratamentul astmului, astfel se scot în evidență următoarele obiective de management al tratamentului bolii:

  • Obiectivul de prevenire a deceselor datorate astmului, a exacerbarilor si a reducerii simptomelor cauzate de astm,
  • Înțelegerea si adresarea proceselor care cauzează boala (astmul este o boala inflamatorie). Trebuie tratată atât cauza, cât și efectul.

De reținut

Este important de știut pentru pacienții cu astm că manifestările astmului variază în timp. Pacientul poate trece prin perioade asimptomatice, când nu manifestă niciun simptom, așa cum poate trece prin perioade în care crizele sunt din ce în ce mai frecvente, de exemplu primăvara, când cantitate de polen este mai mare sau iarna, când temperatura este foarte scăzută.

Tratamentul pentru astm este prescris de către medicul specialist în funcție de gravitatea bolii.

Sunt două categorii de tratamente în astm: tratamentul de control și tratamentul în situații de criză.

Este esențial ca tratamentul pentru astm să fie administrat zilnic pentru a ține sub control inflamația căilor respiratorii.

În România sunt 1.000.000 de persoane care trăiesc cu astm, iar Ziua Internațională a Astmului din 2019 marchează o nouă etapă în discuția cu privire la managementul acestei boli, având ca obiectiv final o viață normală pentru pacientul cu astm.

Despre atacuri și controlul lor

 

Ce este un atac de astm și cum poate fi controlat?