Nou medicament pentru scleroza multiplă

Administrația americană pentru Alimentație și Medicamente (FDA) a anunțat aprobarea unui medicament pentru tratarea pacienților cu scleroză multiplă, care au suferit recăderi, inclusiv boala recidivantă și boala progresivă secundară activă.

”Scleroza multiplă poate afecta profund viațaunei persoane. Suntem hotărâți să continuăm colaborarea cu companiile pentru a dezvolta opțiuni suplimentare de tratamente pentru pacienții cu SM”, a spus Billy Dunn, directorul Diviziei de Produse Neurologice din cadrul FDA.

Scleroza multiplă este o boală cronică, inflamatorie, autoimună a sistemului nervos central care întrerupe comunicarea dintre creier și celelalte părți ale corpului. Cele mai multe persoane prezintă primele simtome de SM între vârsta de 20 și 40 de ani.

Pentru cei mai mulți pacienți, scleroza multiplă alternează episoadele de recădere cu cele de remisie (recuperare). Aceste remisii pot însă să nu fie complete și să lase pacienții cu dizabilități. În primii ani de boală mulți pacienți continua să experimenteze recăderile, o fază a bolii ce se numește SPMS.

Medicamentul aprobat acum de FDA tratează forma de boală SPMS.

Eficacitatea medicamentului a fost probat într-un studiu clinic la care au participat 1651 de pacienți (medicament vs. placebo), la care se vedea progresarea dizabilității deși nu avuseseră nicio recădere în ultimele 3 luni înainte de înrolarea în studiu.

Medicamentul va fi însoțit de un ghid de medicație al pacientului care descrie cele mai importante informații despre utilizare și riscuri.

FDA a aprobat medicamentul produs de Novartis.