Monitorizarea pacientului cu risc cardiovascular

Sunteți un pacient cu risc cardiovascular? Iată ce trebuie să știți despre monitorizare.

Monitorizare activă a pacientului cu risc cardiovascular (hipertensiune arterială, dislipidemie şi diabet zaharat tip 2), cuprinde: bilanţul periodic al controlului terapeutic; evaluarea evoluţiei afecţiunii – screening-ul complicaţiilor/afectarea organelor ţintă; tratament/ajustarea medicaţiei, după caz.

Consultaţiile în cadrul monitorizării active includ: examen clinic în cabinetul medicului de familie; bilet de trimitere – management de caz, pentru investigaţii paraclinice specifice respectiv hemoleucogramă completă, glicemie, profil lipidic complet, ionogramă serică, acid uric seric, creatinină serică, microalbuminurie, EKG, dozare proteină urinară, în funcţie de nivelul de risc; bilet de trimitere – management de caz, în funcţie de nivelul de risc pentru consultaţie de specialitate la cardiologie, medicină internă, diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, oftalmologie, nefrologie; sfaturi igieno-dietetice şi educaţie pentru auto-îngrijire. Criterii de încadrare în nivel de risc în funcție de criteriile din SCORE.

Diagramele SCORE evaluează riscul și încadrează pacienții într-o categorie de risc cardiovascular. Un număr de 5 sau mai mare de factori individuali crescuți include pacientul într-un risc cardiovascular crescut.

Medicul de familie trebuie să integreze rezultatele obținute de diverși medici specialiști pentru un pacient cu risc cardiovascular.