Există o legătură între sărirea peste micul dejun și creșterea cu până la 87% a riscul de moarte prin boli cardiovasculare, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Iowa, publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie. Este primul studiu care subliniază legătura dintre obiceiurile legate de micul dejun și mortalitatea prin boli cardiovasculare.
Cercetătorii au analizat pe o durată de 18 ani (1988-1994) un număr de 39.695 persoane cu vârsta de între 40 și 75 ani de ani care nu au avut nicio istorie de boli cardiovasculare. Întrebarea pusă tuturor a fost ”Cât de des luați micul dejun?”.
După excluderea unor anumite categorii, inclusiv cei care au murit în următoarele 12 luni după realizarea interviului, au rămas spre analiza un număr de 6550 persoane. Interviurile au fost urmate de analiza cauzelor morților înregistrate până în 2011.
S-a descoperit că persoanele care au spus că nu iau niciodată micul dejun au un risc cu 87% mai mare de moarte prin boli cardiovasculare decât cei care îl iau zilnic.
Cei 6550 adulți aveau în medie vârsta de 53 de ani la momentul interviului și 48% erau bărbați. 59% au răspuns că iau micul dejun zilnic, 25% la câteva zile, 11% rar și 5% deloc. Persoanele care nu luau micul dejun deloc era posibil să fie fumători, alcoolici, inactivi fizic, un statut socio-economic care nu le permitea să mănânce micul dejun.
În următorii 18 ani s-au înregistrat 2318 morți (35% din total), inclusiv 619 din cauze cardiovasculare (9% din total). La cei care nu au luat niciodată micul dejun, a crescut cu 87% riscul de moarte prin boli cardiovasculare.
Studiul nu poate dovedi legătura directă dintre micul dejun și riscul de moarte prin boală cardiovasculară. Studiul a demonstrat că sunt mari diferențe între stilul de viață al celor care mănâncă și al celor care nu mănâncă micul dejun. Probabil că legătura nu este doar obiceiul de a nu lua micul dejun, ci acesta este legat de alte obiceiuri nesănătoase, cum ar fi dieta nesănătoasă, lipsa mișcării.