Medicamentul Gilenya interzis în sarcină, avertizează Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului recomandă ca medicamentul Gilenya (fingolimod) nu trebuie folosit de paciente cu scleroză multiplă însărcinate sau care pot avea copii și nu folosesc contraceție.

Dacă o femeie rămâne însărcinată în timp ce folosește Gilenya, medicamentul trebuie întrerupt și sarcina trebuie atent monitorizată. Acest lucru este din cauză că că substanța activă a medicamentului, fingolimod, poate dăuna fătului și cauza defecte din naștere.

Pentru a scădea riscul, femeile care pot avea copii trebuie să facă un test de sarcină înainte de a începe tratamentul pentru a se asigura că nu este însărcinată și să folosească metode de contracepție pe durata tratamentului și două luni după încheierea utilizării medicamentului.

Aceste recomandări urmează raportări care sugerează că riscul unor defecte la naștere la copii născuți de femei care au urmat tratamentul cu Gilenya în timpul sarcină este de două ori mai ridicat decât rata de 2 până la 3% observat în sarcina generală. Cele mai frecvente defecte la copii expuți la Gilenya au afectat cel mai adesea inima, rinichii, oasele și mușchii.

Dacă o pacientă care urmează acest tratament plănuiește să aibă un copil, trebuie să vorbească cu medicul mai întâi. Înainte de a încerca să rămână însărcinată, o pacientă trebuie să aibă cel puțin 2 luni. Pe parcursul acestor două luni, trebuie folosită contracepția.

Dacă deveniți însărcinată în timpul tratamentului Cu Gilenya, trebuie să îi comunicați medicului imediat.