Măsuri de evitare a dozărilor greșite la metrotrexat, recomandă Agenția Europeană a Medicamentului

Comitetul de siguranță a medicamentelor (PRAC) din cadrul Agenției Europene a Medicamentului (EMA) recomandă noi măsuri de evitare a erorilor la dozare în cazul metotrexatului.

PRAC recomandă noi măsuri de evitare a dozării greșite a dozelor, ceea ce a dus ca pacienții să ia metrotrexat incorect. Noile măsuri includ restricționarea celor care pot prescrie medicamentul, punerea unor avertizări pe cutie și oferirea unor materiale informaționale pentru pacienți și medici. În completare, pentru a ajuta pacienții să folosească dozarea săptămânală a tabletelor de metrotrexat, va fi special ambalat pentru uzul saptămânal.

Metrotrexatul este folosit pentru tratamentul bolilor inflamatorii sau a cancerului. Când este folosit pentru bolile inflamatorii, cum sunt atritele sau psoriazisul, este luat odată pe săptămână, însă pentru anumite tipuri de cancer, este necesară o doză mai mare, iar medicamentul se ia mai des. Greșelile în prescrierea medicamentului sau înțelegerea greșită a dozării are consecințe serioase.

Riscul dozării metrotrexatului este bine cunoscut. Totuși, în ciuda luării unor măsuri, aceste erori continuă să fie raportate. De aceea, Comitetul de siguranță a medicamentelor, pe baza dovezilor existente a recomandat măsuri suplimentare pentru a reduce greșelile de dozare. Măsurile au fost agreate după consultări cu pacienții și medicii.

Măsuri de prevenire a greșelilor de dozare:

  • Doar medici cu expertiză în folosirea metrotrexatului îl pot prescrie
  • Profesioniștii din sănptate trebuie să să asigure că pacienții pot urma recomandarea de a lua medicamentul odată pe săptămână
  • Pentru a eviat confuziile, recomandările de a împărți dozele trebuie șterse din informațiile despre produs
  • Pachetele de metrotrexat care conțin medicamente pentru odată pe săptămână trebuie să conțină o reamintire asupra modului în care trebuie folosit
  • Cardul de pacient trebuie să conțină recomandare de utilizare săptămânală pentru pacienții cu boli inflamatorii.

Medicamentele care conțin metrotrexat sunt folosite pentru tratamentul cancerului, leucemiei acute limfoblastice și a unor boli inflamatorii, precum atrita reumatoidă, artrita idiopatică juvenilă, psoriazis, artrita psoriazică și boala Chrohn.

Metrotrexatul poate fi luat fie oral, fie prin injecție.