Lista medicamentelor esențiale, actualizată de Organizația Mondială a Sănătății

  • Accesul este pus pe medicamente pentru tratamentul melanomului, plămânilor, sângelului și cancerului de prostată și pe antibiotice noi destinate rezistenței antimicrobiene.

Organizația Mondială a Sănătății a publicat astăzi un document care ajută statele să prioritizeze medicamentele esențiale, care trebuie să fie disponibile în sistemele de sănătate.

Cele două liste se concentrează pe cancer și alte provocări globale de sănătate, cu soluții efective de asigurare a accesului optim pentru pacienți.

”Aproximativ 150 de țări folosesc lista OMS a medicamentelor esențiale pentru a-și ghida deciziile despre ce medicamente sunt cost-eficiente, bazate pe evidență și impact în sănătate. Includerea în listă a unor medicamente foarte noi pentru terapia cancerului arată că fiecare pacient merită să aibă acces la aceste medicamente salvatoare de vieți”, a declarat dr. Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS.

Tratamentul cancerului: În vreme ce câteva tratamente noi pentru cancer au apărut în ultimii ani, doar câteva și-au dovedit beneficiile terapeutice pentru a fi considerate esențiale. Cinci terapii de cancer au fost adăugate de Organizația Mondială a Sănătății pe lista medicamentelor esențiale cu privire la cele mai bune rate de supraviețuire pentru tratamentul melanomului, plămânilor, sângelului și cancerului de prostată.

De exemplu, două imunoterapii dezvoltate recent au demonstrat a avaea o rată de supraviețuire de 50% pentru melanomul avansat, un cancer considerat până de curând ca fiind incurabil

Antibiotice: Comitetul de Medicamente Esențiale a întărit sfatul de folosire a antibioticelor prin actualizarea categoriilor pentru folosirea în cele mai serioase infecții și reducerea riscului de rezistență antimicrobiană.

Comitetul a recomandat ca 3 antibiotice noi pentru tratamentul infecțiilor multidrog rezistente să fie adăugat ca fiind esențiale

Alte actualizări pe listă includ:

  • Noi anticoagulante orale pentru prevenirea atacului vascular cerebral ca o alternativă la tratamentul actual al fibrilației atriale.
  • Tratamente biologice și, respectiv, biosimilar pentru consiții cronice inflamatorii, cum sunt artrita reumatoidă sau bolile inflamatorii intenstinale

Not all submissions to the EML Committee are included in the list. For example, medicines for multiple sclerosis submitted for inclusion were not listed. The Committee noted that some relevant therapeutic options currently marketed in many countries were not included in the submissions; it will welcome a revised application with all relevant available options. The EML Committee also did not recommend including methylphenidate, a medicine for attention deficit hyperactivity disorder (ADHD), as the committee found uncertainties in the estimates of benefit.