Importanța discuției cu medicul

De ce pacientul trebuie să participe activ în discuția cu medicul? De ce este important ca pacientul să vină cu o listă de subiecte pe care să o discute cu medicul sau să întrebe ce nu a înțeles? Sau să își noteze informația care este mai complicată?

Răspunsul este extrem de simplu. Pacientul are nevoie să ajungă acasă cu o informație completă asupra a ceea ce are el de făcut în tratament. Potrivit studiilor, aproximativ 80% din pacienți uită ceea ce au discutat în cabinetul medicului imediat ce iese pe ușă. Aceste persoane au riscul de lua tratamentul incorect, să crească rata de spitalizare și să stea mai mult în spital.

Acest lucru poate fi prevenit prin implicarea atât a medicului, cât și a pacientului. Pe de o parte medicul, în discuția cu pacientul, trebuie să prin încurajeze pacientul să pună întrebări. Discuția despre planul de tratament după un diagnostic serios ar putea să se desfășoare în mai multe etape pentru că pacientul să aibă timp să se obișnuiască cu ideea, să își adune gândurile și să pună întrebările potrivite pentru a clarifica aspectele care îl frământă și, mai ales, să afle și să învețe mai multe despre afecțiunea de care suferă.

Pentru ca discuția cu medicul să aibă loc în cele mai bune condiții, trebuie să țină cont de mai multe lucruri:

  • pregătirea unei liste de întrebări înainte de discuția cu medicul;
  • dacă nu înțelegeți ceva, opriți-l și întrebați-l fără a vă fi rușine. Nu trebuie să plecați fără din cabinet fără să vă clarificați.
  • Rugați medicul să vă vorbească în cuvinte simple, nu în jargon medical.
  • Cereți informații scrise despre tratament pe care să le puteți lua acasă.