Subiectul vaccinării a fost dezbătut la Cluj în cadrul conferinței ”Accesul universal la vaccinuri și vaccinare”, organizat astăzi la Cluj de Societatea Română de Microbiologie, în parteneriat cu Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România astăzi la Cluj.
Numărul deceselor prin rujeolă a ajuns la 64, ultimul a fost înregistrat în urmă cu 2 zile.
”Trebuie dezvoltate centrele de vaccinare comunitare. Prin vaccinare oprim și epidemiile, dar reducem și din povara, pe care bolile o aduc și persoanelor și societății. România nu are un comitet național de vaccinologie. Este nevoie de acest grup format din medici din mai multe specialități, care să propună autorităților strategia de urmat pentru România pentru vaccinare”, a declarat dr. Adriana Pistol, șeful Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.
Povara unui caz grav de gripă costă aproximativ 1500 euro per pacient, potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică. În 2012-2013, epidemia de gripă a costat sistemul de sănătate 13 milioane de euro.
Dr. Pistol consideră că trebuie schimbată mentalitatea în ceea ce privește finanțarea unui program de vaccinare. ”NU este suficient să cumperi vaccin, trebuie finanțate și gândite cheltuielile logistice, lanțul de frig, inclusiv campaniile de informare”, spune specialistul.
”Vaccinurile pentru pacienții cronici trebuie decontate și din fondul național de asigurări de sănătate”, a precizat prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.
”Cazurile de rujeolă din Europa s-au triplat în 2017 și 2018. De aceea, încrederea este foarte importantă. Trebuie să existe o corelare între între încrederea medicilor și a pacienților în vaccinare. Medicul este cel care are ultimil cuvânt și poate da încrede în vaccinare părinților. Din păcate, în statele Uniunii Europene, doar 0,5% sunt alocate prevenției, iar cheltuielile cu vaccinarea sunt și mai mici”, a spus Radu Gănescu, președintele COPAC.
Președintele COPAC a propus ca vaccinarea pacienților cu afecțiuni cronice să se regăsească în programul lor de tratament. ”În acel program în care îmi iau tratamentul, aș vrea să pot să îmi fac și vaccinarea. Bolnavul cronic, care are experiența bolii, se va vaccina dacă medicul îi recomandă”, a precizat Gănescu.