Cum se diagnostichează astmul? Ce semne nu trebuie ignorate

În România, potrivit estimărilor Societății Române de Pneumologie, există între 800.000 și 1.000.000 de pacienți diagnosticați cu astm. Aproximativ 6% din populație.

Dacă aveți probleme constante de respirație, o vizită la medic este binevenită. Pentru diagnosticare, este nevoie atât de teste de funcționare a plâmânilor, cât și de discutarea istoricului medical.

Semne comune ale astmului

Medicul va adresa întrebări pentru a înțelege simtomele și cauzele lor. Ca pacient, dacă aveți deja de ceva vreme probleme de respirație, notarea lor va ajuta medicul. Totodată, medicul va pune întrebări legate și de istoricul familiei, de tratamente pe care le luați și de stilul de viață.

Dificultățile în respirație, șuieratul, tusea, o strângere simțită în piept, toate pot indica astmul. Este important și istoricul medical. O istorie de alergii și eczeme cresc șansele să fie astm. Un istoric al familiei de alergii și eczeme cred, de asemenea, șansele de astm.

Este importantă să îi spuneți medicului detalii despre  spațiul în care locuiți și medicul în care lucrați. Factorii de mediu pot accentua astmul. De exemplu, hrana pentru animale, polenul, praful, fumul de tutun. Medicul poate întreba și dacă aveți simtome în piept atunci când răciți.

Examenul fizic. Dacă medicul consideră că este astm, va trece la examenul fizic. Vor verifica ochii, nasul, gâtul, pielea, pieptul și plămînii. Acest exament va include un test de funcționare a plâmânilor pentru a vedea cât de bine inspirați și expirați aerul. Poate include și un test pentru plâmâni și sinusuri.

Teste de funcționare a plâmânilor

Pentru confirmarea astmului,medicul va face mai multe teste de respirație și de funcționare a plâmânilor. aceste teste vă măsoară respirația. Testele de funcționare a plânilor se face adesea înainte și după inhalarea unui medicament, care deschide căile respiratorii. Dacă funcționarea plâmânilor se îmbunătățește după inhalare, este probabil să aveți astm.

Sunt și alte teste?

Dacă medicul consideră că aveți altceva în afară de astm, este posibil să facă și alte teste, precum și teste de alergii. Testele de alergii nu sunt folosite pentru a determina dacă aveți asstm. Dar, dacă aveți alergii, ele pot fi determinate de astm.

Cum este astmul diagnosticat la copii?

Diagnosticul la copii sub 5 ani este puțin diferit. Copiilor până la această vârstă nu li se dă teste de respirație. În schimb, medicul întreabă care sunt semnele și prescrie un bronhonflamator dacă consideră că este astm. Dacă bronhoinflamatorul ajută copilul la reducerea simtomelor, este un semn important că este astm.