Cine trebuie să se vaccineze împotriva rujeolei

În România, s-a înregistrat al 63 -lea deces din cauza rujeolei. Doar în perioada 15-19 aprilie au mai fost înregistrate 102 cazuri noi de îmbolnăvire, potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică. Rujeola este foarte contagioasă răspândindu-se prin aer de la persoana infectată prin tuse sau strănut. Boala se declanșează cu febră, tuse, nas înroșit, ochii roșii și durere la înghițire. Imediat după, apar bubițele roșii. Începe de la cap și se răspândește pe tot corpul. Oricare dintre aceste simtome trebuie să declanșeze o vizită la medic.

Rujeola nu este o boală fără riscuri a copilăriei. 

Este periculoasă și pune viața în pericol. Coplicațiile includ infecții ale urechii, diaree, deteriorări ale creierului, pneumonie și chiar moarte. Unul din 20 de copii cu rujeolă fac pneumonie, un copil din 1000 face encefalită și unul sau 2 din 1000 mor din această cauză.

Medicii recomandă vaccinarea copiilor cu 2 doze de vaccin, prima doză în perioada 12-15 luni, a doua de la 4 la 6 ani. Adolescenții și adulții trebuie să își actualizeze doza de vaccin.

Dacă nu sunteți vaccinat, este foarte ușor să vă infectați cu rujeolă. Persoanele bolnave sunt foarte contagioase vreme de 8 zile (4 zile înainte să apară iritația și 4 zile după). Așa că boala poate fi ușor luată de la o persoană care nu arată a fi bolnavă.

Rujeola de obicei afectează copiii și poate infecta toate grupurile de vârstă. Copiii sub 5 ani și adulții peste 20 de ani sunt grupurile care dezvoltă cel mai frecvent complicații ale rujeolei.

Vaccinarea împotriva rujeolei protejează nu doar copiii, ci și persoanele care nu pot fi vaccinați (copii sub 12 luni sau persoane cu probleme de imunitate datorată unor boli).

Rujeola este o boală prevenibilă

Sursa Administrația Americană pentru Alimentație și Medicamente