Ce este un atac de astm și cum poate fi controlat?

Cum îți dai seama că ai un atac de astm?

De multe ori poate fi dificil să îți dai seama dacă este vorba despre un atac de astm, mai ales dacă este vorba despre copii până în 5 ani. Un control, realizat de medic care să vadă cât de bine funcționează plămânii și un control al alergiilor, va arăta dacă este sau nu vorba despre astm.

În timpul controlului, medicul va pune multe întrebări, una dintre ele fiind dacă tușiți și mai ales noaptea, dacă sunt probleme de respirație sau oboseală la activități fizice, oboseli în piept, șuierături și răceli care durează mai mult de 10 zile. Urmează apoi teste de respirație, denumite spirometrie, pentru a afla cât de bine funcționează plămânii și cât aer poate fi inspirat .

Ce este atacul în astm?

În astm, un atac poate include o tuse prelungită, dureri în piep, șuierături și probleme de respirație. Acest atac se produce în căile respiratorii, care sunt căile care duc aerul la plămâni. Pe măsură ce aerul se mișcă spre plămâni, căile respiratorii devin tot mai înguste. Tot mai puțin aer ajunge în plămâni, iar atacul este reacția la acest lucru.

Astmul poate fi controlat prin cunoașterea semnelor și având grijă la semnele de avertizare. Astmul poate fi controlat când:

  • nu există semne de avertizare precum tușe sau șuierături
  • dacă dormi mai bine
  • nu aveți nevoie să nu mergeți la muncă sau școală
  • participarea în activitățile fizice
  • nu există nevoia de internare

Ce cauzează atacurile în astm?

Există factori declanșatori în atsm. Aceștia pot fi diferiți de la o persoană la alta. Dacă cunoașteți în cazul dvs. ce anume declanșează atacurile, vă puteți feri de ei. Unii dintre cei mai comuni factori sunt fumatul, praful, poluarea aerului, factori alergeni, pisici, fum sau infecții, precum gripa.