Ce este spirometria? Cum recunoastem astmul?

Poate ati auzit acest termen dar nu stiti exact ce presupune. Prin spirometrie este masurata capacitatea respiratorie a pacientului in acel moment. De aceea, este importanta repetarea testului la anumite intervale de timp. Testul este simplu, npn-invaziv, dureaza 10-15 minute.

Prin spirometrie se poate diagnostica astmul, alaturi de alte aspecte, cum sunt analiza istoricului pacientului, istoria familiei, examenul fizic si testele paraclinicie.

Potrivit conf. dr. Roxana Nemes, presedintele ales al Societatii Romane de Pneumologie, este important ca pacientul sa mearga la medic atunci cand prezinta simptome precum tuse seaca, care dureaza mai mult de 3 saptamani.

„Nu trebuie ajuns la medic doar atunci cand suieri. Este bine sa mergem la consultatie de la primele semne. Nu tot ce suiera este astm. Exista astm si doar atunci cand tusim. Trebuie sa tinem cont ca pacientii astmatici sunt pacienti tineri, iar cu respectarea tratamentului, boala poate fi tinuta sub control. Daca tusim noaptea dar nu avem simptome, nu inseamna ca o tinem sub control. Daca nu este controlata, boala poate duce si la decs”, a declarat conf. dr. Nemes.

Astazi a fost lansata campania „Respir”, destinata informarii si educarii pacientilor cu privire la astm de catre Institutul pentru Dezvoltare în Sănătate şi Educaţie (IDSE) şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC).