Cât plătim din buzunar pentru sănătate?

În România, mai mult de 12% din populație are cheltuieli de sănătate din buzunar. Acestea reprezintă maimult de 10% din bugetul familiei. Mai mult de 2,3% din populație are are cheltuieli de sănătate din buzunar care reprezinta mai mult de 25 % din bugetul familiei, potrivit datelor Institului de Sănătate Publică.
În întreaga lume, mai mult de 800 de milioane de persoane (aproximativ 12% din populația lumii) cheltuiesc cel puțin 10% din veniturile totale ale familiei pentru plata serviciilor de îngriri de sănătate.

La nivel global, deși costurile asociate bolilor cronice constituie până la 80% din totalul banilor cheltuiți în sistemul de sănătate și cel de asigurări sociale, la nivelulUniunii Europene doar aproximativ 3% dintre bugetele pentru sănătate a statelor membre sunt alocate serviciilor preventive.

Nivelul de finanțare a sistemului de sănătate din România este cel mai scăzut din UE, atât ca procent din produsul intern brut (4,9%) cât și ca sumă absolută cheltuită anual pe cap de locuitor pentru servicii de sănătate, 814 euro, sub o treime din media UE și cea mai scăzută valoare dintre toate statele membre.