Potrivit unui studiu recent, cercetătorii au descoperit că șansele de a-și lua corect tratamentul (aspirina și medicamentele pentru scăderea colesterolului) sunt mai mari la pacienții cardiovasculari care aveau o comunicare bună cu medicii lor

Alt studiu a arătat că pacienții erau mai pregătiți pentru a-și lua medicația pentru menținerea presiunii sângelui dacă aveau încredere în medici.

”Nu este un secret faptul că încrederea și comunicarea sunt foarte importante în relația medic-pacient. Putem spune cu certitudine că dacă ai o bună comunicare cu medicul, rezultatele la tratament vor fi mai bune. Este logic ca pacienții care simt că medicii au disponibilitate pentru a răspunde la întrebări și cred că medicii îi ascultă – se țin strict de planul de tratament, potrivit dr. Victor Okunrintemi, coordonatorul studiului.

Rezultateke studiului sunt bazate pe interviuri realizate cu 6800 pacienți cu probleme cardiovasculare. Pacienții au fost întrebați dacă medicul nu petrece suficient timp cu ei, explicându-le planul de îngrijire clară, le ascultă întrebările și arată respect. Medicii care fac aceste lucruri frecvent au avut rezultate mai bune la tratament, 52% și-au luat tratamentul pentru scăderea colesterolului și 26% aspirina.