Atenție la vitamina D! Deficiența ei crește riscul unor boli cronice

Vitamina D

Potrivit unul studiu realizat recent, care a urmărit 903 adulți vreme de 12 ani și a descoperit cum o cantitate scăzută de vitamina D în sânge crește riscul de a dezvolta diabetul de tip 2.

”Persoanele care iau suficientă vitamina D3 au numai 15% risc de a dezolta riscul de vitamina 2 spre deosebire de cineva care nu are suficientă vitamină. Totuși, cam 90% din pulație are deficit de vitamina D în organism la un nivel suficient pentru a preveni diabetul de tip 2”, a declarat Dr. Cedric Garland, unul dintre coatorii studiului, de la Universitatea din California.

Organismul produce vitamina D3 atunci când este expus la soare, însă vitamina se poate lua și în suplimente. De asemenea, anumite alimente precum iaurtul sau sardinele conțin vitamina D, dar dieta nu este sursa primară pentru această vitamină.

Vitamina D constituie și cheia pentru absorbția calciumului și luarea de vitamină suficientă poate ajuta oasele și dinții să fie puternice și sănătoasă, reduce inflamația și afectează imunitatea.

O cantitate suficientă de vitamina D previne și osteroporoza.

Deficiența de vitamina D este asociată cu dezvoltarea unor boli cronice precum boli cardiovasculare, boli de rinichi, hipertensiune arterială și cancer.