Atenție la simptomele gastronintestinale! Bolile inflamatorii intestinale afectează 10.000 persoane

În România sunt aproximativ 10.000 de pacienţi diagnosticaţi cu boală Crohn sau colită ulcerativă, aproximativ 3 milioane de persoane suferă de BII în Europa. La nivel european, statisticile arată că 10% dintre pacienţii cu BII sunt şomeri, iar cei care muncesc au, în general, între 3 şi 6 săptămâni concediu medical pe an. De multe ori pacienții ajung să se simtă captivi, fiind nevoiți să folosească toaleta de până la 20 de ori pe zi. De asemenea, în perioadele de puseu acut al bolii, pacienți au crampe, dureri abdominale, sângerări și au nevoia urgentă de a merge la toaletă. Aceste pusee pot dura chiar și 5 zile pe săptămână.

Bolile inflamatorii intestinale (BII), din care fac parte boala Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragică (colita ulcerativă), sunt afecțiuni inflamatorii cronice ale tubului digestiv.

Diagnosticarea bolilor inflamatorii intestinale nu este mereu ușoară întrucât simptomele BII sunt insuficient cunoscute iar uneori pot fi comune cu a altor afecţiuni ale tractului gastrointestinal. Netratate și necontrolate, bolile inflamatorii intestinale evoluează în pusee, cu complicații (ocluzie, absorbție slabă și malnutriție, supurații, cancer colonic). Cu diagnostic și tratament, pacienţii cu BII pot avea o viaţă normală. Jumătate dintre pacienţii cu BII experimentează frecvent recidive ale bolii: Uneori manifestă şi alte afecţiuni intestinale. 53% dintre pacienţii cu boala Crohn necesită spitalizare în decurs de 10 ani după diagnosticare, 30-50% dintre pacienţi au nevoie de o intervenţie chirurgicală şi până la 20% dintre aceştia necesită o a doua operaţie în interval de 5-10 ani. Pentru aproximativ 20-40% dintre pacienţi, BII sunt asociate cu apariţia altor afecţiuni, precum cele ale ochilor, ale articulaţiilor sau ale pielii.

Asociația Pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale din România, ASPIIR, împreună cu echipa de specialiști ai Centrului dedicat îngrijirii pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale din Cluj-Napoca au organizat un eveniment de conștientizare al publicului cu privire la aceste afecțiuni.

Isabella Grosu, președintele ASPIIR spune că bolile inflamatorii intestinale au impact asupra vieții personale a pacienţilor, afectându-le atât viaţa profesională şi capacitatea de a munci, cât şi relaţiile sociale. ”Vrem să atragem atenția publicului că aceste boli există și reprezintă o povară nu doar pentru pacient, dar și pentru întreaga societate”, a declarat Isabella Grosu.