Alergiile la mâncare, factori de risc în scleroza multiplă

Pacienții cu scleroză multiplă care au alergii la mâncare au un risc mai mare de recădere și afectări ale nervilor, potrivit unui nou studiu.

Studiul, publicat în Jurnalul de Neurologie, Neurochirugie și Psihiatrie a descoperit că persoanele cu scleroză multiplă care au alergii la mâncare sunt mai predispuse la recăderi și la un număr mai mare de leziuni.

”Mâncarea poate fi factorul declanșator al inflamației în mucoasa intestinală (parte importantă a sistemului imunitar. Studiul a arătat că inflamația produsă de alergii la alimente poate fi un factor importanta în declanșarea recăderilor bolii”, a declarat dr. Tanuja Chitnis, profesor de neurologie și coordonator al studiului la Centrului pentru Scleroză Multiplă din Boston.

Dr. Chitnis a adăugat că alergiile la aliment pot produce schimbări în mucoasa intestinală și afectând întregul sistem nervos central.

Studiul a inclus 1349 persoane cu scleroză multiplă (344 bărbați și 1005 femei) înrolați în program și cu o durată medie a bolii de 16 ani. Participanții au completat un chestionar legat de alergii. 427 nu știau să aibă alergii, 922 aveau una sau mai multe, 586 au raportat că alergii din mediu, 238 aveau alergii la alimente și 574 alergii la medicamente.

Alergiile raportate au fost la ouă, lactate, soia, peste, fructe, nuci, etc.

Potrivit cercetătorilor, printre alți factori de risc pentru pacienții cu scleroză multiplă se numără sexul feminin, fumatul, un nivel scăzut de vitamina D, infecții cu virusul Epstein-Bar.