90% din cancerele de plămâni pot fi evitate prin eliminarea fumatului, arata un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății

Un nou raport realizat de Organizația Mondială a Sănătății oferă confirmarea că fumatul rămâne problema de sănătate publică cu cea mai mare importanță. Acest lucru este valabil mai ales în Europa, care are cea mai mare rată de fumat din lume, cu 209 milioane persoane (29%) fumători.

Potrivit raportului OMS, 9 din 10 morți (inclusiv morți premature) de cancer de plămâni din zona Europei pot fi evitate prin eliminarea tutunului.

  • 18% din bolile netransmisibile sunt atribuite fumatului în 2018 în Europa, ceea ce înseamnă 1 din 5 morți premature, care pot fi evitate prin eliminarea tutunului.
  • Proporția morților premature este de 4 ori mai ridicată la bărbați (28%) decât la femei (7%),
  • 27% din decesele prin cancer sunt atribuite fumatului în 2018;
  • 21% din femei (74 milioane) sunt fumătoare în Europa, cel mai mare procent global

“Există un potențial de a îmbunătăți sănătatea prin implementarea unor politici efective, cum sunt creșterea taxelor, interzicerea publicității și eliminarea expunerii nefumătorilor. Fără ca țările să ia măsuri concrete, vom pierde șansa de a controla fumatul ca un intrument important de a îmbunătăți sănătatea publică!, a declarat Kristina Mauer-Stender, managerul programului Controlul Fumatului din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății.