Epidemie de rujeolă în Europa. 44074 cazuri în ultimii 3 ani. Cine este la risc?

O largă epidemie de rujeolă a afectat Europa în ultimii 4 ani, cu 44074 de cazuri raportate de 30 de state în perioada 1 ianuarie 2016 și 31 martie 2019, potrivit datelor lansate recent public de Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor Transmisibile (ECDC).

Circulația liberă a persoanelor în Europa înrăutățește situația și astfel apar noi focare de rujeolă în comunități unde nu există boala dar exista lipsa imunizării. Între 2016 și 2019, 43% din cazurile importante în țările europene proveneau din altă țară.

Acest număr este mare comparativ cu perioada 2012-2015.

”Potrivit obiectivelor Organizației Mondiale a Sănătății, rujeola ar fi trebui eliminată în regiunea Europeană încă din 2000. Totuși, Europa este departe de a fi un continent fără rujeolă. Aceste cifre sunt de neacceptat, în special dat fiind faptul că vaccinul împotriva rujeolei există din anul 1960”, a declarat Vytenis Andriukaitis, comisarul European pentru Sănătate și Siguranța Alimentelor.

”Rujeola continuă să fie o amenințare la adresa sănătății publice. Datorită eșecului de a atinge țintele de vaccinare globale, 4,5 milioane de copii și adolescenți din Europa sub 20 de ani trăiesc sub riscul rujeolei fără a fi nevoie de asta. Acest număr este echivalentul copiilor născuți anual în Europa. Eliminarea rujeolei trebuie atinsă prin implicarea tuturor statelor”, a declarat Andrea Ammon, directorul Centrului European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor Transmisibile.

O plajă largă de persoane poate contacta rujeola datorită acoperirii vaccinale scăzute. În acest grup intră copii și adolescenți născuți după 1999 care nu au fost vaccinați sau cei care sunt prea mici pentru a putea fi vaccinați. Numărul țărilor care nu ating ținta de 95% de vaccinare este din ce în ce mai mare. În 2017 doar 4 țări au atins 95% vaccinare, comparativ cu 14 țări în 2007.

Vaccinarea în procent de 95% este necesară pentru a elimina boala.