Elaborarea unui Plan Comun European pentru combaterea cancerului, printre prioritățile României la Președinția Consiliului UE

Ministrul Sănătății a declarat în deschiderea Forumului European de Cancer că va susține elaborarea unui Plan Comun European pentru combaterea cancerului întrucât toți pacienții europeni au dreptul la tratament egal. Obiectivele naționale de luptă împotriva cancerului coincid cu cele ale tuturor țărilor europene și ele se referă la prevenție primară și secundară, depistare precoce (screening), precum și accesul egal al pacienților la tratament.

„Începând cu anul 2012 avem în derulare programul de depistare precoce al cancerului de col uterin, din 2002  România a implementat Programul Național de tratament al pacienților cu afecțiuni oncologice. De asemenea, începând cu anul 2018 a fost consolidată infrastructura pentru screening prin achiziționarea din fonduri europene a 8 unități mobile pentru depistare precoce a cancerului de col uterin. Am început implementarea a 7 programe de screening pentru depistarea cancerului cu finanțare europeană și am finalizat parțial achiziția de echipamente și aparatură necesară dotarii centrelor din rețeaua națională de radioterapie”, a declarat ministrul Sănătății.

În 2018 au fost introduse în compensare 14 molecule noi pentru tratarea pacienților cu afecțiuni oncologice, iar  în prezent România asigură gratuit 126 de molecule pentru tratarea  pacienților cu cancer.