Cum se transmite hepatita A și cum poate fi prevenită

Potrivit datelor Centrului Naționale de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate din cadrul Institutului de Sănătate Publică, în anul 2015, România înregistra un număr de 5136 cazuri de hepatită A, 41% din totalul celor raportate în spațiul european.

30 de ţări spațiul european au raportat Sistemului pentru colectarea, analiza şi diseminarea datelor despre bolile transmisibile) un număr de 12527cazuri confirmate (41% din România şi 9% din Bulgaria). Cazurile au apărut la toate grupele de vârstă, majoritatea la grupele de vârstă 5-14 ani (39%) şi 25-44 ani (19%). Cazurile la bărbaţi au fost mai frecvente decât la femei, mai ales la grupele de vârstă 15-24 şi 25-44 ani (raportul bărbaţi /femei de 1.3 şirespectiv de 1.2).

La nivel mondial se estimează a fi 1,4 milioane de noi cazuri anual.

Majoritatea (91%) infecţiilor raportate au fost cele cu transmitere domestică. Pentru cazurile asociate călătoriilor, cele mai frecvente destinaţii au fost Siria, Maroc şi Turcia.

Hepatita A se transmite prin ingestie de alimente sau apă contaminate sau prin contact direct cu persoana infectată; se poate manifesta epidemic, pe fondul deficienţelor de igienă personală şi a sanitaţiei precare.

Prevenire: există un vaccin pentru a preveni hepatita A. Totodată, tratamentul în termen de câteva săptămâni de la expunerea la virus poate aduce de asemenea imunitate pe termen scurt.

Riscul de expunere poate fi redus prin igienă și salubritate și prin evitarea apei potabile provenite de la surse nesigure.
Prevenţia se bazează pe ameliorarea condiţiilor de sanitaţie, pe respectarea regulilor de igienă personală şi colectivă, precum şi pe vaccinare. În caz de epidemie, vaccinarea este foarte eficientă când se aplică foarte devreme.

Nu există un tratament pentru hepatita A. Hepatita A provoacă doar hepatită acută, astfel organismul este adesea în măsură să îndepărteze infecția în câteva săptămâni. Cu toate acestea, hepatita A poate duce uneori la complicații.