Consumul de antibiotice amenință eficacitatea tratamentelor

Atenție la consumul de antibiotice!

Consumul de antibiotice crește rezistența la antimicrobiene (RAM) și continuă să amenințe eficiența tratamentelor împotriva infecțiilor cauzate de bacterii, paraziți, viruși și fungi.

România înregistra un consum de antibiotice de 38%în 2016, în scădere față de 47% în 2013. Totuși, rata consumului este mare raportată la alte țări precum Suedia (18%), Norvegia (20%) sau chiar țări din zonă Polonia (28%), potrivit unui raport al Centrului din cadrul Institutului de Sănătate Publică.

Consumuri mai ridicate decât în România se înregistreaza în Franța și Bulgaria (39%), Malta (48%).

Românii continuă să ia antibiotice fără a le fi prescrise de medic.  În toate țările, majoritatea respondenților obținuseră antibioticele de la medic. Cele mai mici procente s-au înregistrat în Grecia (79%), România (84%), Cipru (86%), Letonia (87%) și Bulgaria (87%), în timp ce proporția cea mai ridicată a fost înregistrată în Suedia (98%). Față de Eurobarometrul realizat în aprilie 2016, arăta că circa 1/3 (34%) dintre respondenți au utilizat în ultimele 12 luni antibiotice în formă orală, cifră apropiată cu cea obținută în ultimul studiu din 2013 (35%).

Majoritatea europenilor au declarat că au obținut antibiotice de la medic, bronșita, gripa și durerile în gât fiind motivele cele mai frecvent citate pentru a lua antibiotice. Majoritatea europenilor (84%) erau conștienți de faptul că utilizarea inutilă a antibioticelor le face ineficiente, în timp ce 82% dintre aceștia știau că întreruperea administrării de antibiotice trebuie făcută numai după utilizarea întregii doze prescrise de medic.