21% din cheltuielile pentru sănătate în România sunt ”din buzunar”, potrivit OCDE

 

7 aprilie este Ziua Mondială a Sănătății. În această zi, Organizația Mondială a Sănătății se întreabă ce se întâmplă cu persoanele care trebuie să plătească din buzunar pentru serviciile medicale. Multe persoane din Europa nu își pot permite plățile din buzunar, în special pentru medicamente, avertizează OMS.

În acest context, România, care are cele mai scăzute cheltuieli din Uniunea Europeană, potrivit ”State of Health in the EU. România. Profilul Sănătății în 2017”, realizat de Organizația pentru Dezvoltare și Cooperare Economică (OCDE) pe 2017, înregistrează și o rată ridicată a plăților din buzunar (21%).

Raportul arată că la 814 euro pe cap de locuitor (valoare ajustată în funcție de diferențele în ceea ce privește puterea de cumpărare), România cheltuiește sub o treime din media UE, cel mai scăzut nivel dintre toate statele membre. De asemenea, ponderea PIB-ului dedicat sănătății (4,9 %) este cea mai scăzută și semnificativ sub media UE de 9,9 %. Cheltuielile pentru sănătate ca pondere a PIB-ului au scăzut constant din anul 2010, reflectând situația politică instabilă și ca urmare a reducerii cheltuielilor pentru a atinge țintele deficitului bugetar.

Cu toate acestea, sursele publice reprezintă 78 % din finanțarea totală din domeniul sănătății (la același nivel cu media UE). „Plățile din buzunar” reprezintă cea de-a doua sursă de venituri pentru asistență medicală, iar în anul 2015 au ajuns pentru prima dată la 21 % din cheltuieli. Deși nu sunt disponibile date detaliate, rezultatele studiilor indică faptul că plățile neoficiale, în special pentru asistență medicală spitalicească, sunt larg răspândite și substanțiale.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, între 1 și 9% din gospodăriile din Eurupa sunt aruncate în sărăcie după plata unor cheltuieli medicale. Între 1 și 17% din gospodării nu își mai permit să plătească cheltuieli de bază precum mâncarea sau căldură. Cheltuielile ”catastrofice” pentru sănătate sunt concentrate în 20% cea mai săracă populație și de cele mai multe ori se datorează cheltuielilor cu medicamentele.

OMS arată că sunt în continuare oameni în Europa care întâmpină dificultăți în a accesa servicii de sănătate datorită costurilor ridicate. Plățile din buzunar afectează progresele țărilor și acoperirea universală a dreptului la sănătate.

Asigurarea accesului tuturor la servicii medicale de calitate fără a trece prin dificultăți financiare pentru acest lucru, este o prioritate a Organizației Mondiale a Sănătații până în 2030. De accea OMS a inițiat campania Health for All